Spinat

spinat 1664620_1920

SPINAT (Spinacia oleracea), saltutfamilien (Chenopodiaceae), enårig.

Oprindelse:Gammel kulturplante, der sandsynligvis stammer fra området omkring den persiske Golf.

Udseende: Under kortdag dannes en roset af stilkede blade, mens der når dagene bliver længere dannes blomster. Lave temperaturer, under 10 °C, og tørke kan også fremme stokløbning.

Vækstforhold: En jord der er løs i dybden, da spinat har lange dybgående rødder. Desuden skal jorden helst have en pH lige omkring 7, ikke under.

Formering: Såning på blivestedet når jorden er over 12 °C. Så med ca.  ugers mellemrum, så der hele tiden er blade at høste.

Sygdomme og skadedyr: Svampe kan ødelægge planterne ved lave temperatur. Desuden kan forskellige former for lus angribe.

Høst: Enkelte blade eller hele planten kan høstes.

Anvendelse: Bruges både i frisk tilstand i salater og koges som tilbehør og fx stuvning.

Blandingskultur: Gode naboer er kålarter, kartofler, radiser, bønner, jordbær og rødbede. Spinat er glimrende som grøngødskningsafgrøde.