SPINAT (Spinacia oleracea), saltutfamilien (Chenopodiaceae), enårig.
Oprindelse:Gammel kulturplante, der sandsynligvis stammer fra området omkring den persiske Golf.
Udseende: Under kortdag dannes en roset af stilkede blade, mens der når dagene bliver længere dannes blomster. Lave temperaturer, under 10 °C, og tørke kan også fremme stokløbning.
Vækstforhold: En jord der er løs i dybden, da spinat har lange dybgående rødder. Desuden skal jorden helst have en pH lige omkring 7, ikke under.
Formering: Såning på blivestedet når jorden er over 12 °C. Så med ca. ugers mellemrum, så der hele tiden er blade at høste.
Sygdomme og skadedyr: Svampe kan ødelægge planterne ved lave temperatur. Desuden kan forskellige former for lus angribe.
Høst: Enkelte blade eller hele planten kan høstes.
Anvendelse: Bruges både i frisk tilstand i salater og koges som tilbehør og fx stuvning.
Blandingskultur: Gode naboer er kålarter, kartofler, radiser, bønner, jordbær og rødbede. Spinat er glimrende som grøngødskningsafgrøde.