Porre

porre field-694211

PORRE (Allium porrum), løgfamilien (Alliaceae), toårig

Oprindelse: Sandsynligvis Middelhavslandene eller den nære Orient. Er kendt som en af de ældste kulturplanter.

Udseende: Bladene sidder på en kort stængel (løgkage). De har en stængelomfattende, lukket bladskede og en flad bladplade. Det er de lukkede bladskeder, der danner porreskaftet. Så længe porren vokser bliver porreskaftet længere, da hvert nydannet blade får en længere bladskede.

Vækstforhold: Porre stiller ikke store krav til omgivelserne men trives særlig godt på enveldrænet jord med højt næringsindhold. Jorden skal helst være basisk.

Formering: Såning direkte på blivestedet eller med forkultiverede planter når jorden er bekvem (jordtemperaturen over 5 °C).

Sygdomme og skadedyr: Porre er normalt meget sund men porremøl kan angribe.

Høst: Fra efterår til tidligt forår. Porrerne kan forblive i jorden hele vinteren.

Anvendelse: Glimrende i supper og som tilbehør til mange kødretter.

Blandingskultur: Gulerod siges at være særlig god sammen med porre, men også selleri, tomat, salat, kål og jordbær er gode.

Om efteråret kan porres sættes i indslag. De tages op fra rækkerne og sættes tæt sammen. Det gør dem lettere at høste hvis vinteren bliver kold.
Om efteråret kan porres sættes i indslag. De tages op fra rækkerne og sættes tæt sammen. Det gør dem lettere at høste hvis vinteren bliver kold.