BLOMKÅL

DSC_4522 november 2013, Ecuador, Galapagos, Amazonas, blomkål

BLOMKÅL (Brassica oleracea Botrytis gruppen), korsblomstfamilien (Brassicaceae), toårig.
Udseende: På den lave stængel udvikles et som regel hvidt hoved, der i virkeligheden er omdannede blomsteranlæg. Blomkål danner hoved ved en temperatur mellem 10 og 22 °C. Over 22 °C går hoveddannelsen i stå. Hoveddannelsen kan forhindres hvis temperaturen kommer under 10 °C så længe planten kun har 10-15 blade.
Vækstforhold: Blomkål trives på de flest jordtyper, dog skal den helst være basisk, en pH lige omkring 7, og der bør sædskiftes. Jorden bør hele tiden være jævnt fugtig.
Formering: Frøformering, gerne forkultivering.
Sygdomme og skadedyr: Jordlopper kan gnave af de unge planter og derudover er kålsommerfuglens larver en trussel. Også fugle, snegle, kålfluer, mel- og bladlus kan angribe kål.
Høst: Der høstes når hovedet har en passende størrelse. Ved for sen høstning bliver hovedet løst.
Anvendelse: I frisk og kogt tilstand i salater og som tilbehør til mange kødretter.
Blandingskultur: God sammen med kartoffel, spinat, salat, porre og ært. Ligeledes sammen med tomat og selleri, der siges at holde kålsommerfuglen på afstand. Sennep siges at vær en dårlig nabo og den bør ikke bruges som grøngødskning i bede hvor der skal plantes kål.

Der findes ikke kun hvide blomkål, også violette. som her. og grønne hoveder kan man finde en gang imellem.
Hvis planterne får lov at vokse videre udvikles blomster 2. år.